torstai 20. helmikuuta 2014

"Outside of a dog, a book is man's best friend...

... Inside of a dog, it's too dark to read."

Lilyssä MinnaM on laittanut kirjahaasteen pyörimään, ja se rupesi kutkuttamaan.

1. Kuka on lempikirjailijasi?
Diana Wynne Jones, Ursula K. LeGuin, Kaari Utrio, J.K. Rowling, Terry Pratchett, Anu Sinisalo... Fantasiaa, sci-fiä, historiallista.

2. Minkä kirjan / mitä kirjoja olet lukenut moneen kertaan?
Vaikka ja mitä varsinkin edellisiltä kirjailijoilta, mutta mm. Pilvikartaston, Otorin klaanin tarina -sarjan ja Neil Gaimanin Coraline & Other Stories kokoelman. Derkinhovin musta ruhtinas on mainittava erikseen, koska olen saanut sen yli kymmenen vuotta sitten ja lukenut vähintään kerran vuodessa uusiksi. Kutkuttaa aina.

3. Mikä on suhteesi pokkareihin? Ovatko ne kertakäyttötavaraa vai kirjahyllykelpoista materiaalia siinä missä kovakantiset opuksetkin?
Ihanan kevyitä laukkuun. Eivät tosiaan ole kertakäyttöisiä, ja kuten lempibloggarini Eeva Kolu sanoi niin ei sanoje merkitys riipu kannen materiaalista.

4. Mitä kirjoja lainaat, mitä ostat omiksi?
Luen niin paljon ja hyllytilani on valitettavan rajallinen, joten lähinnä lainaan kaiken. Omaksi päätyy kirjoja lähinnä lahjoina, perintönä (Utrioni ovat pääasiassa isomummini jäämistöstä) tai silloin kun lukeminen loppuu reissussa. Ostan myös pitkäaikaisia lemppareita.

5. Mitä kirjaa luet juuri nyt?
Aikamatkustajan vaimoa. Olen alkuvuoden lähinnä käynyt kirjahyllyäni lävitse (ellei äiti tai poikaystävä ole tyrkännyt kirjaa käteen) kun en vain saa itseäni kirjastoon - vaikka lähin olisi käytännössä katsoen tien toisella puolella.

6. Mitä sinulla on lukulistalla?
John Greenin tuotantoa, Sielun pitkä pimeä teehetki, First law -trilogia, Tuulen nimi fantasiateoksen jatko-osat (vaikuttaa muuten mahtavalta uudelta fantasiasarjalta!) jne. Lista jatkuu vain. Voisi siis senkin takia eksyä sinne kirjastoon.

7. Mikä kirja on viimeksi jäänyt kesken? Miksi?
Hyvin harvoin jää mitään muuta kuin tenttikirjoja kesken. Luen kuitenkin sen verran nopsaan, että vaikka juoni junnaisi niin äkkiä siitä karikosta, tai koko kirjasta, pääsee eroon. Olen myös sen verran utelias, että jää häiritsemään jos en tiedä mitä tapahtuisi. Ainoa kirja, jonka muistan jääneen kesken oli nimeltään syntymämerkki. Vaikutti todella mielenkiintoiselta, edettiin sukupolvi sukupolvelta menneisyyteen, mutta jotenkin vanhempiensa koneelle runkkaamista varten tunkeutuva 6-vuotias oli vähän liikaa. Ja muutenkin siis se, miten sen pojan ajatusmaailma oli kuvattu, tuo vain jäi mieleen. Jos kyseessä olisi ollut 16-vuotias olisin luultavasti jatkanut. Ehkä.

8. Kuinka olet järjestänyt kirjahyllysi?
Pokkarit, Potterit, Fantasia ja Utrio ovat omissa koloissaan ja ne ovat vielä sitten kokojärjestyksessä.

9. Jaa yksi lukumuistosi! Mitä kirjaa luit, missä ja milloin? Miksi juuri tuosta lukukokemuksesta on jäänyt erityinen muisto?
Luen aina ja kaikkialla... Hmm. Ala-asteella meillä oli niin sanotut pulpettikirjat, eli kirja, jota sai lukea kun oli saanut tehtävät tehtyä (pisteet opettajalle tästä!). Joskus välitunnin lopuksi aloin lukea ja uppouduin melkoisen hyvin kirjan maailmaan. Seuraavaksi tajuan, että koko muu luokka seisoo ja tuijottaa minua. Opettaja on selvästi toistanut nimeni jo muutamaan kertaan ja kehoittaa laittamaan kirjan pois.

10. Haaveiletko itse kirjan kirjoittamisesta tai oletko kenties jo kirjoittanut kirjan?
Joskus teininä enemmän. Olen NaNoWriMoon osallistunut useampaan kertaan, joskus "voittanutkin", joten voisi sanoa, että olen kyllä. Ja tietenkin kaikki peruskouluaikaiset "kirjat".

Ideana olisi ollut oikeasti haastaa eteenpäin omilla kysymyksillä, mutta en moista jaksa. Sen sijaan voi vastata halutessaan näihin tai käydä katsomassa MinnaM:n omat kysymykset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti