sunnuntai 10. marraskuuta 2013

appelsiini on uusi mustaihoinen

Olen löytänyt uuden sarjan. Minä, ihan itse, ilman että kukaan suositteli. Orange is a New Black (josta otsikoksi päätyneen käännöksen tarjoili bing) on draamasarja naisvankilan seinien sisäpuolelta ja koska tarina pyörii lähinnä naispuolisten hahmojen ympärillä, niin kerrankin on ihan jonoksi asti niitä vahvoja, mielenkiintoisia, samaistuttavia, täysipainoisia, aktiivisia baishahmoja. Ja jos joku on "miehen X tyttöystävä/äiti/sisko/jotain", niin se ei kuitenkaan ole ainoa hahmoa määrittävä tekijä. Eikä kukaan naishahmoista ole "vahva" vain siksi ettei tarvitse miehiä, tai että aina vetäisi kaikkea ja kaikkia turpaan ettei tulisi leimatuksi heikoksi.



Hahmot ovat myös keskenään ihastuttavan erilaisia: vanhoja, nuoria, laihoja, lihavia, kauniita, rumia, tavallisen näköisiä, huonohampaisia, viiksekkäitä, menopaussisia... Kulttuuritaustaakin on joka lähtöön: latinoja, haitilaisia, mustia, hihhuleita, punaniskoja, itsensä etsijöitä, liberaaleja, köyhiä, rikkaita, venäläisiä.... Enemmän tai (yleensä) vähemmän itsensä ja mielenterveytensä kasassa pitäviä. Ainoa yhdistävä tekijä on oikeasti se vankilassa olo. Edes se sukupuoli, johon olet syntynyt, ei ole yhteneväinen kautta linjan.

And btw Sophia is fab!
orangeis.tumblr.com

Itsestäni erityisen kiinnostava ja liikuttava on vankilaan syntynyt ja jatkuvasti muutoksessa oleva sisäinen nokkimisjärjestys, sekä miten ihmissuhteissa (ovat ne sitten ystävyyteen, äidilliseen rakkauteen tai vaikka lihan himoon perustuvia) tapahtuvat edestakaisin soutamiset ja huopaamiset lopulta asioihin vaikuttavat tai pvat vaikuttamatta. Ja sitten niiden kaikkein ärsyttävimpienkin mulkeroiden kanssa on vain pärjättävä kunnes jompi kumpi vapautuu, kuolee tai siirretään muualle. Äärettömän kiehtovaa.

alexvause-oitnb.tumblr.com

P.S. Katsoin koko ekan kauden (toinen ei ole vielä alkanut) eilisen illan ja tämän aamun aikana. Oho.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti