sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Yöntummat vuodet

Rakastan romaaneja ja rakastan historiaa, joten on luontevaa, että lempilukemistoani ovat historialliset romaanit. Usein haluan lukea jotain, joka sijoittuu vähintään vuosisadan taaksepäin, mielellään enemmän, mutta ehkäpä Hakekaa kätilö! -sarjan innoittamana annoin mahdollisuuden Judith Lennoxin kirjalle Yöntummat vuodet (The Heart of the Night, WSOY 2011, suomennos Hilkka Pennanen).

Kirja alkaa vuoden 1936 keväästä kun englantilainen nuori nainen Kay Garland lähtee vaikutusvaltaisen venäläisen Konstantin Denisovin tyttären Mirandan seuraneidiksi. Tytöt ystävystyvät nopeasti Denisovien talouden matkustaessa ympäri Eurooppaa, mutta molemmille sopiva tilanne katkeaa nopeasti Kayn ollessa ennemmin lojaali Mirandalle kuin tämän isälle. Kay jää yksin ja rahatta Berliiniin, jossa tuleva sota on jo aistittavissa. Mirandasta tulee jälleen yksinäinen ja Kay palaa Englantiin Tom Blacklockin avustamana.

Molemmat naiset jatkavat omaa elämäänsä parhaansa mukaan, rakastaen ja peläten. Sota on kuvattu välillä ahdistavankin todellisesti ja välillä sen vaiheita kuvataan miltei oppikirjamaisesti. Ja siitä pidin valtavasti. Historiasta pitävänä jopa nautin siitä, kunhan pääsin alkuhämmennyksen yli. Kirjassa kerrotaan myös monen muun ihmisen kohtalo, välillä jopa ahdistavan todentuntuisesti sillä sota-aikana kaikille ei voi käydä hyvin.

Historiaa, oikeantuntuisia ihmissuhteita ja vaihtuvia maisemia. Hyvä satunnaislöytö.

WSOY  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti